Translate

joi, 27 septembrie 2012

Gramatica limbii romane - o adevarata provocare

Limba noastra-i o comoara! Intr-adevar, gramatica limbii romane e chiar grea daca nu o inveti asa cum trebuie inca din scoala generala. Acum inteleg de ce profesoara de romana din generala ne tortura cu orele de gramatica si uita ca limba romana inseamna si literatura :D. Ne punea sa conjugam verbele de n ori, sa le invatam de n`spe ori si sa le rescriem de o mie de ori :))). 
Pe vremea aceea eram revoltati si satuli de gramatica si de profa de romana, dar acum inteleg de ce a insistat pe conjugari, verbe, adverbe, substantive si tot ce tine de o exprimare clara, coerenta si corecta.
O persoana poate fi caracterizata si dupa modul in care formuleaza o fraza, dupa modul in care isi exprima ideile si dupa cat de corect scrie pe hartie atunci cand e pus sa faca o cerere, de exemplu. Sunt uimita si revoltata cand citesc un blog sau un articol si constat cu dezamagire ca pentru unii abia se scrie abea, veti e ve-ti si pluralul pentru substantivul ministru e ministrii (f.c. pl - ministri). Pentru mine conteaza foarte mult ca un individ sa scrie corect. Acest lucru reflecta personalitatea si atentia pe care o ofera imaginii pe care o afiseaza in fata altora. 
Intotdeauna vom fi impresionati si vom aprecia persoanele care stiu sa se exprime, stiu sa povesteasca si folosesc cuvinte "complicate" :D. Daca nu suntem siguri de ceea ce urmeaza sa scriem, e mult mai usor sa intrebam, sa ne informam, sa luam DEX-ul si sa analizam cuvantul, el ne va ramane intiparit in minte corect.
In era tehnologiei, un singur google search ne ajuta sa aflam forma corecta a cuvantului, sa aflam cati de i contine un cuvant. Ne explica frumos si pe intelesul tuturor. 
Invatati, cititi si memorati, limba romana nu e chiar asa grea pe cat pare :)!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu